Tragische voortbeweging

De verwondering is de mooiste emotie. Het passief gadeslaan van het bestaan zonder enige interactie. Nieuwsgierigheid is ook prachtig, maar heeft dikwijls geleidt tot onethische handelingen, gedrenkt in pijn en verdriet.

Was de kwelling van het leven maar minder bepalend. Had onze ontdekkingstocht naar de waarheid maar niet geleidt tot zoveel onzekerheden rond onze kernwaarden. Wat een pracht en praal was het universum geweest als er geen negatieve emoties en pijnprikkels bestonden. Evolutionair misschien minder praktisch voor een soort, maar dat hadden we dan ook niet erg gevonden.

Onszelf in stand houden met de hoop gelukkig – of steeds gelukkiger – te leven, gaat gepaard met een continue angst voor het lijden. Angst voor het lijden is angst voor het leven. De dood is zo slecht nog niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *